DÜNYA  EMZİRME  HAFTASI       

                           1- 7  AĞUSTOS

                           

           

 

    

 

    

 

    

 

    

YETERSİZ  SÜT 

  Süt yapımında azalma

 Süt miktarı azalmışsa bebek beslenmeden sonra ağlar, huzursuz olur. Annenin yorgunluğu, yetersiz sıvı alımı, hastalık veya başka nedenlerle bebeğin memeyi almaması veya bazı öğünleri atlaması, biberonla başka sütler verilmesi, annenin emzirme konusunda endişeli, sinirli ve huzursuz olması süt salgısında azalmaya yol açan nedenlerdir.

Öneriler:

1.     Anne istirahat ettirilmeli, eşi ve çevresi ilgi ve şefkat göstermelidir.

2.     Annenin sıvı alımı arttırılmalıdır.

3.     Ek sütlere başlanmışsa bunlar yavaş yavaş kesilmelidir.

4.     Bebek sık aralıklarla emzirilmelidir.

  Anne sütünün göreli yetersizliği

           Birçok bebekte 2 haftalıktan sonra büyüme temposunda birkaç gün süreli hızlanmalar oluşur. Bu dönemlerde bebekte açlık hissi artar, süt gereksinimi çoğalır. Bebek sık sık emzirilirse , süt yapımı da bebeğin isteğine paralel olarak artar. Annenin yorgunluğu, uykusuz kalması gibi nedenlerle süt salgısının göreli azaldığı, ya da bebeğin gereksiniminin arttığı durumlarda 24-48 saatlik sık emzirme süresinden sonra süt yapımı istenilen düzeye ulaşmakta ve tekrar rutin beslenme programına dönülebilmektedir. Sık emzirme yanında annenin bol sıvı alması ve dinlenmesi de sağlanmalıdır.

   Yetersiz boşalma refleksi

 Bebeğin emzirme sırasında huzursuzlaşması ve 1-2 dakika emdikten sonra memeyi bırakması ile farkedilir. Annenin emzirme sırasında huzursuz ve gergin olması sütün boşalma refleksinin (let down refleksi) oluşmasını engeller. Bu durumda alveollerdeki süt, kanallara boşalarak çocuğun ağzına ulaşamaz.

Öneriler:

1.     Annenin bebeğini sakin, rahat olarak beslemesi sağlanmalıdır. Bunun için annenin emzirirken müzik dinlemesi, televizyon seyretmesi, soğuk veya sıcak bir içecek alması önerilebilir.

2.     Emzirme, bebek çok fazla ağlamaya başlamadan başlatılmalıdır.

3.     Boşalma refleksi oluşurken çocuk ninni söyleme, okşama gibi çeşitli yollarla sakinleştirilmeye çalışılmalıdır.

4.     Memelere masaj yapılmalıdır (Marmet tekniği) .

  

     GERİ  DÖN