DÜNYA  EMZİRME  HAFTASI       

                           1- 7  AĞUSTOS

                           

     

 

   

 

   

 

   

 

   

EMZİRME  TEKNİĞİ 

          Anne adayları hamileliğin son 3 ayında olmak üzere tüm izlemler boyunca anne sütüyle beslenme, emzirme konusunda bilgilendirilmeli ve desteklendirilmelidir.           

                        

Emzirmede dikkat edilecek noktalar

           Emzirmede temizliğe dikkat etmek çok önemlidir. Bu nedenle emzirmeden önce anne ellerini yıkamalıdır. Göğüs başlarının alkol ya da sabunla silinmesi göğüs ucunda çatlaklara, infeksiyona ve ağrıya yol açabileceğinden yapılmamalıdır. Göğüsler temiz suda ıslatılmış tülbent ile silinebilir. Ancak vücut temizliğine dikkat eden, örneğin hergün duş yapan kadınlarda her emzirmeden önce göğüs temizliğinin gereksiz olduğu kabul edilmektedir. Aslında temizlik koşullarının tam sağlanamadığı, örneğin her emzirmede tülbentin aynı kapta bekletilmiş suya batırılıp çıkarılması şeklinde uygulamalar, yarardan çok zarar getirebilir. Göğüslerden gelen yağlı salgı da göğüslerin doğal olarak temizlenmesine yardım eder.

         Bebek en rahat pozisyonda tutularak emzirilmelidir. Annenin sırtını dayayacağı arkalığı olan alçak bir koltuk veya iskemleye oturması rahat bir emzirme pozisyonu sağlar. Yatar pozisyonda emzirmede çocuğun bir yastıkla desteklenmesi yararlıdır.(Şekil 1)

ŞEKİL 1  Yatar pozisyonda bebeğin memeye yerleştirilmesi

          Emzirirken bebeğin yüzü ve gövdesi anne memesine dönük olmalı, bebek omuzları annenin kolu üzerinde desteklenecek şekilde tutulmalı, çene anne memesine temas etmeli, burun açık olmalıdır.  Meme ucu ve etrafındaki kahverengi halka (areola) çocuğun ağzını tamamiyle kapatacak şekilde ağıza girmeli ve damağına dokunmalıdır. (Şekil 2) Aksi taktirde meme başında zedelenme kolayca meydana gelecektir.

ŞEKİL 2  Bebeğin memeyi yakalaması

          Küçük bebekler memeyi kolayca kavrayamazlar. Bebeğin göğüse yakın olan yanağını okşamak, ağzının kenarına meme başı ile dokunmak onun memeye başını çevirmesine ve ağzını açmasına yardım eder. Bebeğin ağzına 1-2 damla süt damlatmak da emmeyi uyarır. Emzirme sırasında bebeğin çenesini okşamak emmenin hızlanmasını sağlar.

          Bir öğünde emzirme süresi bebeğin isteğine bırakılır.

          Her emzirmede bebeğin bir memeyi kendiliğinden bırakana kadar emmesi, gerekirse diğer memeyi alması sağlanmalıdır. Ancak bebek uyur ve ikinci tarafı almazsa ısrar edilmez. Emzirmeye bebeğin en son emdiği memeden başlanmalıdır, böylece en az iki öğünde bir göğüslerin tamamen boşaltılması sağlanarak süt yapımı daha etkin olarak uyarılacaktır. Bebek emmeyi bitirdikten sonra meme başını ağzından bırakmayabilir, bu durumda göğüsü birden geriye doğru çekmemek gerekir. Bunun yerine anne ilkönce küçük parmağını bebeğin ağzının köşesinden sokarak göğsüne bastırmalı ve sonra yavaşça memesinin başını bebeğin ağzından çekmelidir.

          Emzirme tamamlandıktan sonra bebeği dik tutarak sırtına masaj yapılmalıdır. Bu şekilde gaz çıkarmasına yardım edilir. Daha sonra bebek ilk 1-2 haftada yüzükoyun, daha sonra sağ tarafına veya sırtüstü yatırılmalıdır. Yenidoğan döneminden sonra bebeklerin yüzükoyun yatırılmalarının ani ölüm (beşik ölümü) riskini arttırdığı bildirilmektedir.

          Emzirme araları çocuğun isteğine bırakılır. Bebek ağladıkça emzirilir. Başlangıçta öğün araları düzensizdir, genellikle ilk ayın sonunda düzene girer. Yenidoğan döneminde öğün sayısı günde 8-10 u bulur, 2. ayda 5-7 ye, 5. ayda 4-5 e iner. Hasta ve preterm bebeklerde beslenme çocuğun isteğine bırakılmaz.

          Geceleri uyanan bebekleri emzirmenin bir sakıncası yoktur. Genellikle bebekler 1. veya 2. aydan sonra geceleri öğün aralarını uzatırlar.

          Bebeğin hızlı tartı aldığı dönemler vardır. Büyüme sıçraması olarak tanımlanan bu birkaç günlük dönemler 10-14. günlerden başlayarak ara ara meydana gelir. Bu sırada bebeklerin ağladıkları, saat başı emmek istedikleri gözlenir. 72 saat süre ile bebekler çok sık aralıklarla emzirilirse göğüsler bebeğin gereksinimi olan süt yapımına ulaşırlar ve bebek tekrar daha önceki beslenme programına döner. Bu doğal olayın bilinmemesi sonucu pek çok bebek sağlık görevlilerinin önerisiyle ilave sütlere başlatılmaktadır.

 

    GERİ  DÖN